Bezglutenowa szarlotka 0 TŁUSZCZU!!!
Moja ochota na słodkie nie opuszcza mnie właściwie nigdy. Nie ważne jak bardzo się najem albo i nie ciągle gdzieś z tyłu głowy mam wyobrażenie o deserze.
Przepis znalazłam na stronie http://polandgetfit.pl i od razu postanowiłam go zrobić troszeczkę zmieniając proporcje składników.
To zaczynamy!
Składniki:
CIASTO:
- 2 i 1/4 mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki ksylitolu
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki mleka
PIANKA:
- 4 białka
- 3 łyżki ksylitolu
- 1 budyń śmietankowy (Delecta bez cukru)
NADZIENIE:
- 8 jabłek
- cynamon
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto ugnieść i wstawić do lodówki na ok. 10 min. Po tym czasie podzielić na dwie równe części i jedną z nich wyłożyć jako spód na blaszkę.
ODRADZAM WAŁEK. CIASTO JEST BARDZO KRUCHE I NIE DA SIĘ TAK ROZWAŁKOWAĆ. LEPIEJ POBAWIĆ SIĘ Z TYM RĘCZNIE :-)
Posmarować spód białkiem i wyłożyć na niego jabłka pokrojone w plasterki
JEŚLI TRZESZ JE NA TARCE TO MUSISZ TROSZKĘ ODSĄCZYĆ WODĘ, ŻEBY CIASTO NIE ROZMOKŁO.
Posypujemy jabłuszka cynamonem.
W miseczce ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy ksylitol. Ubijamy dalej po czym dodajemy budyń i mieszamy go z pianą drewnianą szpatułką lub łyżką.
Pianę rozkładamy na jabłkach po czym drugą połowę ciasta rozkruszamy w dłoniach i posypujemy nią piankę tak by stworzyła kruszonkę.
Pieczemy 45- 50 min w temperaturze 150 stopni.
SMACZNEGO!!!
Musze przyznać, że przepis conajmniej ciekawy. Mam nadzieję, że nowy mikser https://duka.com/pl/agd/miksery ułatwi mi przyrządzenie tego ciasta i wszystkim w rodzinie będzie ono smakowało :)
OdpowiedzUsuń